Woonfiets

de woonfiets

(Amsterdam, 2013/2014)

Multifunctioneel hulpmiddel voor daklozen, vluchtelingen, avonturiers  en stadsnomaden

 

De Woonfiets (Housetrike) is een bijzondere bakfiets speciaal ontwikkeld voor daklozen, vluchtelingen, avonturiers en urban nomads… Voor een ieder dus die voor korte of langere tijd (vrijwillig of gedwongen) zonder dak boven zijn hoofd moet leven.

De woonfiets is een naast vervoermiddel een mobiel bed, een afsluitbare bagageruimte, een keuken en een middel eigen om je eigen geld te verdienen. Het is dus een fietscamper speciaal ontworpen om de grootste problemen van daklozen te verlichten of zelfs helemaal op te lossen.

De fiets is goedkoop in aanschaf en heeft naast de bovenstaande voordelen vele andere toepassingen die dit het leven op straat stukken aangenamer, comfortabeler en veiliger maken. Daardoor wordt de gebruiker volledig onafhankelijk en zelfredzaam dat weer bijdraagt aan het gevoel van eigenwaarde.

The Housetrike

The Housetrike is a specially developed tricycle for homeless people, refugees and urban nomads. The features of this unique device solve most acute problems when living rough and enables its users an independent, healthy, safe and dignified life. 

The box of the Housetrike is easily transformed into a  warm and comfortable bed. In this shelter you are well protected against weather and cold and the lockable coccon feels safe and strong. A lot of stuff can be transported as well in this big box of 500 liters and all luggage can be left unattended because the box can also be locked from the outside. Using the Housebike you are able to earn your own money by e.g. delivering groceries or collecting scrap metal. The Housetrike is cheap to produce, easy to repair and totally free in use.

All these features and advantages (and there are many more) make a decent and comfortable life in the streets possible because all basic needs covered; meaning shelter, income and mobility.    

 Foto prototype 1;

                  

 

Introductie Video;

Functies;

De Woonfiets is een vervoermiddel. Daardoor kan je als gebruiker gaan en staan waar je wilt. Je kunt er grote   afstanden mee afleggen en bijvoorbeeld eenvoudig verhuizen naar een andere stad en zelfs naar een ander land.

De Woonfiets is een mobiel bed.

De slaapplek is eenvoudig op zetten en ook even makkelijk weer af te breken (binnen een minuut).

De gebruiker wordt in de cocon beschermt tegen wind en regen en optrekkende kou.

Omdat de slaapplek van ook van binnen is af te sluiten voelt de reiziger zich ’s nachts veilig en beschermt.

De Woonfiets is gemaakt en speciaal ontworpen voor een leven op straat, het is dus ideaal voor het gebruik in de stad maar het is ook praktisch voor in de natuur of het platte land.

De Woonfiets heeft een ruime afsluitbare bagageruimte waarin veel spullen kunnen worden opgeslagen. Deze spullen zijn bovendien van buiten niet te zien waardoor de kans op diefstal kleiner wordt en de situatie van de dakloze blijft bovendien onbepaald, niemand ziet meteen van buiten dat hij dakloos is.

De Woonfiets is te gebruiken als transportmiddel om bijvoorbeeld geld te verdienen. Je kunt er oud ijzer mee verzamelen of boodschappen mee rondbrengen. De zijkant is ook te gebruiken als rijdende reclamezuil.

De woonfiets is redelijk goedkoop te produceren,  Een fiets zal tussen de duizend en vijftienhonderd euro kosten. Daarmee is het door vrijwel iedereen aan te schaffen, meteen of na korte tijd.

Verdere kosten voor bijvoorbeeld onderhoud of gebruik zijn te verwaarlozen.

Het bed staat van de grond, waardoor er weinig last is van optrekkende kou.

De gebruiker van de woonfiets slaapt goed. Hij is daardoor overdag fitter, voelt hij zich beter en zal over het algemeen beter voor zichzelf verzorgen. Ook het zichzelf verdoven met alcohol of drugs voor de nacht is niet meer echt nodig omdat de gebruiker zich beschermt en veilig voelt in zijn stevige cocon.

De Woonfiets is laag en onopvallend. De slaapplaats kan vrijwel overal worden opgezet zonder dat het al te veel opvalt.

De bak is als bagageruimte is groot. Veel spullen kunnen dus worden meegenomen. Bijvoorbeeld kleding, keukengerei, slaapspullen (kussen, dekbed en matras), gereedschap, middelen om je geld te verdienen, bijvoorbeeld een gitaar.

De bak is waterdicht en kan van binnen en buiten worden afgesloten. Je slaapt dus veilig en de bagage kan onbeheerd worden achtergelaten.

Het aanleggen van een voorraadje voedsel is eenvoudig door de grote bagageruimte. Dit drukt de kosten en zorgt voor een rustig gevoel (er is altijd eten).

Ook het gebruik en bezit van een camping fornuis is eenvoudig. Je kunt je eigen eten koken, koffie en thee zetten en de bovenkant van de bak is ideaal als keukenblad. Geen geknoei op de grond dus.

Een accu kan onder de bak worden geplaatst, Deze wordt overdag door het gebruik van de fiets opgeladen waardoor er ’s nachts verlichting is en gebruik kan worden gemaakt van een radio, telefoon of een laptop.

Het uiterlijk van de bak is netjes en ordelijk. De bak kan wel als de gebruiker daar voor kiest geheel naar eigen smaak worden opgepimpt.

Omdat je mobiel bent kun je dag en nacht gaan en staan waar je wilt. Je bent volledig vrij en hoeft nergens rekening mee te houden. Dat heeft de woonfiets bijvoorbeeld voor op een camper. Een camper is veel duurder in aanschaf, je hebt er een rijbewijs voor nog en het kost geld voor benzine, olie, parkeergeld, verzekeringen en belastingen. Bovendien heb je al snel een groot probleem als er iets stuk gaat. Reparaties kunnen niet altijd zelf worden uitgevoerd en zijn meestal duur. Dit geeft mentale druk omdat je altijd ergens kunt stranden en niet meer weg kan.. Bovendien is een camper groot en opvallend.

Met de Woonfiets kunnen vrij eenvoudig grote afstanden worden afgelegd. Je kunt  naar beter gebieden trekken met een fijner klimaat of meer mogelijkheden. Je kunt bijvoorbeeld ook in de zomer bij een boer werken en kamperen.

De functies van de Woonfiets zijn ideaal voor daklozen maar ook voor reizigers, bedevaartgangers, vluchtelingen en ook voor vissers en jongeren en gewone vakantiegangers. Vooral voor mensen in een drukke dure stad kan de fiets een uitkomst zijn. De fiets kan dan door het jaar heen als bakfiets worden gebruikt en in de vakantie kan er met de fiets op uit worden getrokken.

Daarmee is fiets dus waarschijnlijk ook commercieel te exploiteren. Ik zal er echter op toezien dat de doelgroep waar de fiets in eerste instantie voor ontworpen is, de daklozen, altijd de hoofdprioriteit blijft.

 

Verdere ontwikkeling;

Het prototype is gebouwd en bewijst dat het idee van de Woonfiets werkt. Deze zal nu verder worden uitontwikkeld.

De bak van de uiteindelijke woonfiets wordt van polyester. Dit materiaal is lichter dan het hout en staal van het prototype en omdat het eenvoudiger te produceren is zijn de kosten ook veel lager. Bovendien is polyester van nature waterdicht en volledig onderhoudsvrij.

Model van de woonfiets in polyester;

             

 

Voor meer informatie en verdere ontwikkeling; bezoek de website van de Woonfiets

3 thoughts on Woonfiets

 1. Hoi Bas, ik las een artikel over je woonfiets in Straatnieuws. Het lijkt me leuk om dit project te ondersteunen met een gift. Ik vind het namelijk erg goed bedacht. Is het een idee om een gironummer op je site te plaatsen waar mensen geld op kunnen storten voor de woonfiets? Dan wordt het misschien goedkoper voor daklozen om een woonfiets te kopen.

 2. Bin ein sehr begeisterter Mensch der Wohnwagen der anderen Art liebt.
  Bewundere dieses Gefährt aus einer anderen Sichtweise.
  Würde dieses Gefährt sofort kaufen. Möchte aber das Fahrrad selbst noch verbessert haben. Da ich selbst nicht kein NL Mann sonder D-Mann bin. Und komme nicht von der Küste sondern aus dem Sauerland.
  Ich dieses Gefährt einfach genial.

 3. Ik heb een Daklozegroep op FB en zag dit het is echt héél interresant..maar de prijs is inderdaad best veel hoop dat je het wat goedkoper kan maken ,
  Ik wil er wel een van je nemen met een doel voor iemand die al jaren op straat leeft zonder huis en overal en nergens woont de zogenaamde onzichtbare daklozen,
  hoop dat je mij een antwoord geeft dan kan ik wat privé met je bespreken .

  Vr.Gr.

  Renate

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.